طرزالعمل تنظیم امتیازات و تسهیلات برای صنعت‌کاران و تاجران عودت‌کننده؛ از توزیع زمین رایگان تا معافیت از مالیات و محصول گمرکی

barekzai_admin
سه‌شنبه ۱۴۰۳/۱۰/۴ - ۱۴:۲۱
.

طرزالعمل تنظیم امتیازات و تسهیلات برای صنعت‌کاران و تاجران عودت‌کننده بعد از توشیح از سوی عالیقدر امیرالمؤمنین حفظه الله تعالی در جریده رسمی شماره ۱۴۵۸ توسط وزارت عدلیه همراه با دو سند تقنینی دیگر منتشر گردید.

این طرزالعمل در یک مقدمه، ۳ باب، ۴ فصل و ۲۰ ماده تدوین گردیده و هدف آن فراهم نمودن تسهیلات و امتیازات لازم برای صنعت‌کاران، تاجران و سرمایه‌گذاران عودت‌کننده افغان و همکاری با آن‌ها می‌باشد تا از این طریق افغانستان به یک کشور صنعتی تبدیل شود. مرجع تطبیق این طرزالعمل، هیئت تنظیم تسهیلات برای صنعت‌کاران و تاجران عودت‌کننده می‌باشد که ریاست آن را سرپرست وزیر صنعت و تجارت بر عهده دارد.

در این طرزالعمل علاوه بر وظایف و مسؤولیت‌های هیئت، تسهیلات و امتیازاتی برای صنعت‌کاران و تاجران عودت‌کننده در نظر گرفته شده که شامل توزیع زمین رایگان به آن‌ها، معافیت از پرداخت مالیات و محصولات گمرکی و دیگر موارد می‌شود.

در ماده چهاردهم این طرزالعمل امتیازات و تسهیلات مذکور بیان شده است. بر بنیاد این ماده، صنعت‌کاران و تاجران سطح بالا و متوسط که در بخش جدید صنعتی سرمایه‌گذاری می‌کنند، علاوه بر سایر امتیازات، به جز مالیه کارکنان از دیگر مالیات برای (۵) سال معاف می‌شوند.

همچنین صنعت‌کاران و تاجران سطح بالا، متوسط و پایین از پرداخت محصول گمرکی ماشین‌آلات و وسایل وارداتی معاف می‌شوند. در این ماده آمده که به صنعت‌کاران و تاجران اجازۀ آوردن دو عراده موتر شخصی (دست افغانستان) بدون محصول گمرکی به افغانستان نیز اعطا می‌شود.

بر بنیاد این ماده از طرزالعمل، از اموال موجود صنعت‌کاران و تاجران سطح پایین محصول گمرکی و مالیه گرفته نمی‌شود. همچنان به کارکنان و مهندسان مشخص فنی خارجی صنعت‌کاران و تاجران، طبق تقاضای آنان و پس از تأیید هیئت، ویزۀ دو ساله اعطا می‌شود.

بر بنیاد طرزالعمل تنظیم امتیازات و تسهیلات برای صنعت‌کاران و تاجران عودت‌کننده، صنعت‌کاران و تاجرانی که مورد تأیید هیئت قرار گرفته باشند، مستحق دریافت یک نمره زمین در شهر جدید کابل (ده سبز) و یا در سایر شهرک‌های مربوط وزارت شهرسازی و مسکن شناخته می‌شوند.

در فقره دوم و سوم ماده چهاردهم این طرزالعمل هیئت مکلف شده تا تسهیلات لازم را برای صنعت‌کاران و تاجران از طریق بانک‌ها فراهم کند و نیز دسترسی آن‌ها را به معادن و زمین‌های زراعتی از طریق معرفی شان به ادارات امارتی، تسهیل کند.

در فقره چهارم این ماده آمده‌است: «به صنعت‌کاران و تاجران سطح بالا و متوسطی که از سوی هیئت معرفی شده اند، بر اساس تقاضا و میزان سرمایه‌گذاری آن‌ها جهت اعمار کارخانه‌ها در ساحه صنعتی، زمین طور رایگان داده می‌شود».

مصارف زیربنای این زمین از تاجران و صنعت‌کاران در ۱۰ قسط اخذ می‌شود. همچنان ماده پانزدهم این طرزالعمل، صنعت‌کاران و تاجران را مکلف ساخته تا در مدت دو ماه آبادی زمین توزیع شده را آغاز و در مدت ۱۰ ماه آن را تکمیل کنند. در صورت عدم تکمیل در مدت ذکر شده، زمین مسترد و یا درباره تمدید مدت آن از مقام محترم عالیقدر امیرالمؤمنین حفظه الله تعالی هدایت طلب می‌گردد.

در این طرزالعمل وزارت صنعت و تجارت مکلف گردیده است تا ساحات صنعتی را برای کارخانه‌های تولیدی به منظور رشد صنعت ایجاد کند. این وزارت همچنین مکلف شده تا در مجاورت شهرک‌های مهاجرین، ساحات صنعتی، بازارها و محلات تجارتی احداث کند.